De bouw in Nederland begint langzaam te moderniseren. En dat wordt tijd: in vergelijking met veel andere technische branches loopt de bouw flink achter op het gebied van technologische vernieuwing, standaardisering in de productie, digitalisering en samenwerking tussen producent en leveranciers. Gelukkig zijn er partijen die hun nek uitsteken en vooroplopen. Q-vention is daar één van. Daar is digitalisering van het complete proces standaard. Dat zorgt voor een transparante manier van werken die aantrekkelijk is voor opdrachtgevers én voor banken en andere hypotheekverstrekkers.

Papierloze bouw

Ieder huis is een optelsom van duizenden onderdelen die allemaal naadloos op elkaar moeten aansluiten. Grote hoeveelheden informatie moeten op het juiste moment met een grote groep mensen gedeeld worden. Het bouwen van een huis is een complex proces, waarin altijd wel iets niet goed gaat. Hoe zorg je ervoor dat dit proces soepel verloopt en je de kopers kunt garanderen dat zij het huis krijgen dat ze is beloofd?

De traditionele bouw heeft daar moeite mee. Daar wordt nog veel gewerkt met een ‘papieren’ informatiestroom en worden veel onderdelen pas tijdens het bouwen op elkaar afgestemd. Zo komt het regelmatig voor dat leveranciers elkaar pas op de bouwplaats treffen, om er daar achter te komen dat die pijp nét te dik is om in die uitsparing te passen. Onnodig te zeggen dat deze traditionele manier van werken omslachtig, tijdrovend, foutgevoelig en daardoor kostbaar is.

Auto- en vliegtuigindustrie

En het kan zo veel beter, zoals Q-vention laat zien. De inspiratie voor hun nieuwe manier van werken halen zij uit andere technische sectoren zoals de auto- en vliegtuigindustrie. Ook in deze branches worden complexe bouwwerken in elkaar gezet met onderdelen die van over de hele wereld worden ontworpen en aangeleverd. Maar omdat het risico op falen hier niet wordt geaccepteerd, is het hele bouwproces gestandaardiseerd en gedigitaliseerd.

Ook Q-vention streeft naar een moderne, industriële manier van bouwen. Zo gebeurt de productie van de woning niet langer op de bouwplaats, maar worden de onderdelen van het Q-vention®bouwsysteem in de fabriek ontworpen en gemaakt, op basis van een digitale bouwtekening van de complete woning. Deze digitalisering zorgt ervoor dat alle onderdelen, nog voordat ze worden geproduceerd, precies in en op elkaar passen. Dit garandeert een resultaat conform de vooraf gemaakte afspraken. En: binnen budget en oplevertermijn!

Digitalisering in de bouw vereenvoudigt het hypotheekproces

Dit is niet het enige voordeel van deze manier van werken. Het blijkt dat banken en andere hypotheekverstrekkers deze volkomen transparante werkwijze zeer op prijs stellen. Het geeft hen het grote voordeel dat ze op voorhand exact weten hoe het bouwproces zal verlopen, dat de woning geen onverwachte mankementen zal hebben en dus wat de woning waard zal zijn bij oplevering. Dat vereenvoudigt het hypotheekproces aanzienlijk. Zij zijn dan ook een grote voorstander en stimulans van digitalisering in de bouw.

Digitale Partner Systeem™ (DPS)

Het laten bouwen en kopen van een huis is een moeilijke beslissing die door veel onzekerheid is omgeven. Als nieuwe stap in de modernisering van het bouwproces heeft Q-vention het Digitaal Partner Systeem (DPS) ontwikkeld. Dit is een digitaal kwaliteits- en betalingssysteem waarmee de onzekerheid uit het bouwproces wordt weggehaald. Zo hoeven er geen derden meer aan de pas te komen voor het geldbeheer en hoeven er geen extra kosten voor een notaris worden gemaakt.

Het Digitale Partner Systeem™, waartoe iedereen die betrokkenen is bij het financieren en bouwen toegang heeft, maakt alle informatie van het bouwplan toegankelijk en begrijpelijk. Opdrachtgevers weten exact hoe het huis eruit ziet dat ze gaan kopen. Kwaliteitscontroleurs hebben de mogelijkheid om tussentijds kwaliteitscontroles uit te voeren met behulp van een tablet op de bouwplaats. Deze controleur toetst de bouwkwaliteit volgens bouwbesluit en registreert die direct in het DPS™, waar de opdrachtgever dit kan inzien.

Zeer belangrijk is dat het DPS™ een transparant betalingsschema mogelijk maakt en 100% zekerheid op levering geeft. Hierdoor is de omslachtige afbouwgarantie niet meer nodig, waarbij kopers worden opgezadeld met de verantwoordelijkheid om een huis goed te keuren terwijl ze daarvoor de expertise missen. Zo blijven alle geldstromen in veilige handen en weet de klant zeker dat de bouw wordt voltooid.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Met dit wetsvoorstel wil de regering aansluiten op dat deel van de bouw dat wel kwaliteit willen leveren. De verantwoordelijkheid voor het leveren van kwaliteit door bouwbedrijven wordt aangescherpt. Daarbij hebben bouwende partijen zelf de kennis, ervaring en mogelijkheden in om goede kwaliteit te waarborgen. Een nieuw stelsel van naleving, aansprakelijkheid en toezicht en handhaving zal meer prikkels geven aan de bouwsector om kwalitatief goede bouwwerken op te leveren. De focus verschuift daarbij van het vooraf toetsen naar het bij oplevering laten zien dat aan de voorschriften is voldaan. Van papier naar werkelijkheid.

5 sterren regel

Q-vention gelooft heilig in het moderniseren van verouderde bouwprocessen. Door ze te digitaliseren verlopen ze sneller en gaat de kwaliteit omhoog doordat er minder fouten gemaakt worden. Om dit geloof kracht bij te zetten, hebben we de 5 sterren-regel geïntroduceerd:

  betalen na levering en kwaliteitscontrole (vooruitbetalen hoeft niet)

  duurzame ketensamenwerking (samenwerking is de oplossing)

  wij onderbouwen onze betrouwbaarheid (werken met open begroting)

  we zijn pas tevreden als u tevreden bent (onze tevredenheidsgarantie)

  5 jaar garantie op onderhoud (100 % zekerheid op kwaliteit)

Met deze vijf uitgangspunten onderstrepen we onze missie om de kwaliteit in de bouw te verhogen, het bouwproces open en transparant te maken en daardoor het vertrouwen van onze klanten te vergroten.

Weten hoe het precies zit?

Stop met zoeken! Bij ons vind je het allemaal. Neem contact met ons op via info@q-vention.nl of 085-1305888 voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.

 

Avatar

Over 

Ben Verstraten zet als ondernemer en visionair mensen in beweging richting een duurzame economie en leefomgeving. "Ik wil zoveel mogelijk positieve impact creëren voor meer mensvriendelijke gebouwen, meer kennisdeling, meer innovaties, meer positieve businesscases, meer circulair, meer verbinding... Deze tijd is ongelofelijk leuk en spannend. Samen hebben we de sleutel in handen voor een duurzame toekomst."

  • googleplus
  • facebook
  • twitter
Share This